14 Eylül 2010 Salı

ALAS

La Seu d'Urgell gezimizin ilk etabı için seçtiğimiz konaklama merkezi. Katalan Pireneleri' nin bir bölgesi olan Yüksek Pireneler ve Aran' ın en kalabalık şehri ve İspanya' nın Andorra Prensliği' ne açılan kapısı.


Büyük şehirlerde konaklamaktan hoşlanmadığımız için La Seu civarındaki köylerde otel araştırması yapmış ve seçenekleri Estamariu' daki Cal Teixido ve Alas' taki Dolcet L'Hotel olmak üzere ikiye indirmiştim. Seçimimizi Dolcet' ten http://www.dolcethotel.com/index.php?lang=es yana kullandık. %100 kırsal alanın içinde son derece konforlu, temiz ve modern tarzda döşenmiş 12 odalı bir otel.





Otel iyi olmasına çok iyi ama asıl ünlü olan ve övgüyü hak eden otele 20 metre mesafedeki restoran. 1932 yılından beri hizmet veriyor ve zengin Katalan mutfağının örneklerini başarıyla sunuyor. Personel İngilizce konuşma konusunda çok gayretli ama neyse ki İspanyolca konuşabiliyorum. Yoksa salyangozla beraber pişirilmiş domuz paçasını önümüzde bulmamız işten bile değildi. Bölge genel olarak tam bir etobur cenneti, sevgili kocam ve ben bu açıdan biraz zorluk çektik.
Yemek saat 20:30' da başlıyor. Akşam yemeği için bu mevsimde rezervasyona gerek yokmuş ama öğlen yemeği için bütün çevreden insanlar geliyormuş ve tüm masaları dolu oluyormuş. Köyü dolaştıktan sonra hala biraz vaktimiz olduğu için sokaktaki masalardan birine oturduk ve şarap istedik. Yanında peynir isteyip istemediğimizi sordular, ben bir peynirsever olarak atladım. Burada porsiyonlar kocaman, peyniri leğen büyüklüğünde bir tabak içinde servis ettiler. Yanındaki beyaz ekmek ise çok leziz... Kan kırmızısı şarabın tadı hala damağımda...
Bölgede konuşulan dil Katalanca ama Castellano konuşunca tabii ki herkes anlıyor ve hemen Castellano konuşmaya başlıyorlar. Bazı restoranların menüleri sadece Katalanca, ama listedeki her bir yemek için tek tek yardım eden güleryüzlü ve nazik insanlar Pirene İspanyolları.